Bugün benim için önemli bir gün. İlk olarak 2017'de piyasaya çıkan Ultra Kitap genişletilmiş, güncellenmiş ve yeniden düzenlenmiş olarak E-Kitap versiyonu ile yayında.
İsterseniz hemen aşağıdaki "Nasıl Okuyabilirim? başlığına geçebilirsiniz ama önce Neden Kitap, Neden E-Kitap ve Neden Şimdi gibi sorulara kısaca yanıt vermeye çalışacağım.
Neden Kitap?
Ultra Kitap'ı tamamladığım zaman bu konuda daha detaylı yazmıştım ama aradan geçen zamanda birkaç şeyden emin oldum. Geriye dönüp baktığımda koşmaya başladığımdan beri benim için en önemli şeyin bu kitabı yazmak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Kendi sitemde ve başka mecralarda 100'den fazla koşu üzerine yazı, rapor ve makale yazmışım ama bu spora yeni başlayacaklar için parçaları birleştirip rahat anlaşılabilecek bir formata sokabilmek benim için gerçekten önemliydi. Kitapta da bahsettiğim gibi uzun koşmaya başladığımda bırakın Türkçe kaynağı bu konuda yabancı kaynak bile çok azdı. Başlamayı düşünenlere yol gösterecek bir kaynak oluşturmayı hedeflemiştim.
Yarışlar, sonuçlar ve kişisel hedefler insanın kendisi için kuşkusuz önemli. Önemli de olmalı yoksa yeni hedefler için motivasyon bulmamız zorlaşır. Öte yandan bunların hepsi gelip geçici, bir süre sonra kendimizden başka pek fazla kimsenin hatırlamayacağı da bir gerçek. Başkasının hayatına olumlu etkide bulunmak ise daha farklı bir duygu. Bu yüzden bu kitabı yazdıktan sonra beni en çok sevindiren şey, "kitabı okudum ve bana çok faydalı oldu" tarzındaki sözler oldu. Bu sebepten dolayı son yıllarda kitabı arayıp bulamayanlara "yok" demek benim için gerçekten zordu.
Neden E- Kitap ve neden daha önce olmadı?
Açıkçası ben uzun yıllardır ağırlıklı olarak E-Kitap okuyorum. Bence artıları çok fazla. İlk akla gelen yüzlerce, hatta binlerce kitabın tablette, cep telefonunda ve bilgisayarda her zaman elinizin altında olması. Çocukluğumuzda evde ansiklopedi okuyarak büyüyen bir nesil olarak koca bir kütüphaneyi yanımızda taşıyabilmek gerçekten harika bir şey. Yolculukta, toplu taşımada, tatilde... her zaman her yerde erişiminiz var. Bir kitabı okudunuz, aylar sonra içinden bir bilgi bulmak istiyorsunuz. Anahtar kelimelerle arayıp ulaşmak çok kolay. Ayraç ya da bookmark eklemek, notlar almak da öyle.
Yazar açısından da avantajları var. Basılı kitap bir kere baskıya girdiği anda bir sonraki baskıya kadar düzeltme ve değiştirme yapmak mümkün değil. İmlayı bir kenara koyarsak, roman gibi formatlarda bu o kadar önemli olmayabilir ama bilgiye dayalı yüzlerce sayfalık kitaplarda bazen kritik güncellemeler yapmak gerekebiliyor. E-Kitap'da bu imkan mevcut.
Okuma kolaylığına ve hissiyatına gelince, hepsinin olmasa da bazı basılı kitapların bir çekiciliği olduğuna kesinlikle katılıyorum. Ultra Kitap'ın basılı versiyonundaki tasarım, kapak ve kağıt kalitesini bunu göz önüne alarak hazırlamıştık. Öte yandan genele baktığımda bence daha çok kurgu ve roman tarzı kitaplarda basılı kitap biraz öne çıkabiliyor. Ultra Kitap gibi daha çok bilgiye dayalı olan kitaplarda bunun önemli azalıyor. Çünkü normal hayatımızda da bilgiye dayalı bir araştırma, makale veya yazı okumak istediğimizde bunu bilgisayar, tablet veya telefondan yapıyoruz. Ayrıca bir formatı seçmek öbüründen tamamen vazgeçmek anlamına gelmiyor. İkisinin de artıları ve eksileri var. Zaman zaman ikisini de kullanmak en güzeli.
E-kitabın okuyucu açısından bence çok büyük bir avantajı da satın almadan önce kitabın bir bölümünü okumaya izni vermesi. Basılı kitaplarda ancak yaşadığınız bölgede bir kitapçıda bulursanız içine bakıp göz atabilirsiniz. İnternetten sipariş veriyorsak biraz gözü kapalı girdiğimizi söyleyebiliriz. E-kitapta ise evinizin rahatlığında, canınız ne zaman istiyorsa kitabın bir bölümünü inceleyip işinize yarayıp yaramayacağına karar verebilirsiniz. Normalde Google bana kitabın sadece ilk sayfalarını açmamı öneriyordu ama ben daha rahat karar verilebilmesi için ilk bölümü ücretsiz okumaya açtım. Böylece satın almaya değip değmeyeceği konusunda gayet rahat şekilde fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir de tabii fiyat konusu var. Ülkemizde ekonominin durumu malum. Üstelik kitap kağıdı konusunda tamamen dışarıya bağımlı olduğumuz için son birkaç yılda fiyatı her şeyden daha fazla yükselen şeylerin başında kitap kağıdı ve baskı maliyetleri geliyor. Ultra Kitap'ın basılı versiyonunu görenler kapak, kağıt ve baskı kalitesini biliyorlar. Eğer aynı şartlarda baskı yapılırsa maalesef fiyat herkesin ulaşamayacağı noktalara gidebilirdi. Ben bunu istemedim. Öncelikli amacım mümkün olduğunca çok kişiye ulaşması. Bu arada E-Kitap'da baskı maliyeti yok ama devlete verilen vergiler ve satıcı payları neredeyse fiyatın yarısı. Buna rağmen basılı kitaba göre fiyat avantajı var. (Kaliteden ödün vermeden olabilecek en makul satış fiyatı ile basılı kitap için araştırmalarım devam edecek ama o zamana kadar inanın E-kitap çok iyi bir alternatif).
Neden daha önce olmadı konusuna gelince... Türkiye'de maalesef E-kitap konusunda birçok zorluk var. Dünyada pazar lideri olan Kindle, Türkçe dilinde kitap kabul etmiyor ve Amazon Türkiye hala Kindle satmıyor. Apple Books ise Türkiye'de satış yapmıyor. Matbaanın ülkeye çok geç gelmesini sanki E-Kitap teknolojisinde de yaşıyoruz. Bu yüzden geç kaldı ama Google Play Books bu ortamda Türkiye'deki bu boşluğu son derece iyi doldurdu. Ultra Kitabı basılı halden E-kitap haline dönüştürmek için uzun zamandır çalışıyorum ama hem içerik hem de görünüş olarak içime sinen bir şey olmasını istiyordum. Şu anda her haliyle içime sindi.
Bu anlamda Google Play Books'un okuma ve senkronizasyon konusunda büyük kolaylık sağladığını söyleyebilirim. Arayüzü gayet iyi, Android tablet veya iPad'de uygulamadan okuması çok rahat. Bilgisayarda okuyacaksanız Chrome gibi bir tarayıcı üzerinden sorunsuz okuyabiliyorsunuz. Hem Android hem de IOS telefonlarda çalışan uygulaması gayet başarılı. Ayrıca sahip olduğunuz bütün aletlerde senkronize olabiliyor ve istediğiniz zaman birinden diğerine geçebiliyorsunuz.
Nasıl Okuyabilirim, Nasıl Alabilirim?
Android Tablet ve Android Telefon Kullananlar
Önce eğer yoksa Google Play Books uygulamasını indirip telefona veya tablete yükleyin.1. Uygulamayı açın.
2. Ultra Kitap'ı bulun veya bu linke tıklayın.
3. İster herkese açık olan ilk bölümü okuyun, isterseniz fiyatın üzerine tıklayıp satın alın.
Kitap telefona veya tablete indikten sonra üzerine basın ve yüklenmesini bekleyin. Sağ üstteki ayarlardan Tam Ekran, Karanlık Tema, İçindekiler, Arama, Ayraç ekleme ve not alma gibi özellikleri kullanabilirsiniz. Ayrıca ekranda tek sayfa mı yoksa çift sayfa mı olsun diye seçim yapabilirsiniz. (Tablet ve bilgisayar için çift sayfa, telefonlar için tek sayfayı öneririm).
Iphone veya iPad
Apple Books maalese hala Türkiye'de e-kitap satmıyor. Ama sorun yok. Bu yüzden önce App Store'dan Google Play Books uygulamasını indirip Iphone veya Ipad'e yükleyin.
1. Iphone veya Ipad üzerinden, Safari ve Chrome gibi bir tarayıcı ile bu adresteki Ultra Kitap'a gidin.
2. Google Play Books uygulamasında kullandığınız aynı email adresi ile yukarıdaki adreste giriş yapın. (Her iki tarafta da aynı email olması şart).
3. İster herkese açık olan ilk bölümü okuyun, isterseniz fiyatın üzerine tıklayıp satın alın.
4. Google Play Books uygulamasını açtığınızda alt bölümde Library/Kütüphane sekmesine basınca kitabı göreceksiniz.
Yine sağ üstteki ayarlardan Tam Ekran, Karanlık Tema, İçindekiler, Arama, Ayraç ekleme ve not alma gibi özellikleri kullanabilirsiniz. Ipad görünüşü aşağıda. .
Masaüstü ve Dizüstü Bilgisayar
- Tarayıcı ile bu adrese tıklayın
- Daha önce telefon veya tabletten satın aldıysanız yukarıdaki Library/Kütüphane linkine tıklayınca kitabı göreceksiniz. Üzerine tıklayıp yüklenmesini bekledikten sonra okuyabilirsiniz. Tüm ayarlar yine sağ üstte.
- Daha önce satın almadıysanız ön izlemeyi okuyabilir ya da tıklayıp alabilirsiniz.
Öncelikle kitabı okumaya değer bulmanız yeterli. E-kitap formatına soğuk bakan biri olsanız bile açık olan ücretsiz bölümüne telefon, tablet ya da bilgisayardan bir göz atın, kaybedeceğiniz bir şey yok. Belki fikriniz değişebilir. Bunun dışında kitabın faydalı olduğunu düşünüyorsanız arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza önerebilirsiniz. Bu kitabın arkasında yayınevi ve dağıtımcılar gibi bir pazarlama gücü yok. Benim yapabileceklerim de sınırlı. Dolayısı ile tanıdığınız birine veya ülkedeki koşu kültürüne faydalı olacağına inanıyorsanız sosyal medyada paylaşabilir, yorumlamaya ve puan vermeye değer görürseniz Google Books ve Goodreads gibi ortamları kullanabilirsiniz.
Merhaba Aykut Bey,
YanıtlaSilGoogle-Books kullanmayı tercih etmiyorum ve Kobo üzerinden malesef satın alamadım. Storytel üzerinden yayınlarsanız beni ve benim gibi bir çok insanı sevindirirsiniz.
Merhaba, Storytel ile 6 ay kadar önce iletişime geçtim. Olumlu dönüş yaptılar fakat şirket politikaları sebebiyle seslendirme yapılacak kitapların mutlaka bir yayınevi tarafından çıkartılmış olması gerektiğini söylediler. (büyük ihtimalle kitabın içinde uygunsuz bir içerik varsa, sorumluluğu almak istemedikleri için). Bu sebeple şu anda mümkün olmadı. İlginiz için teşekkürler.
SilMerhaba Aykut Bey, iPhone kullanıcı olarak kitabı satın alamıyorum. Mutlaka Google play store dan satın alınması gerektiği uyarısı veriyor. Öneriniz nedir?
SilKobo/ Uk den aldım. Okumak için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler
SilKindle kullanıcıları nasıl satın alabilir acaba kitabınızı? Bunun için bir çözüm yolu mevcut mudur?
YanıtlaSil