13 Şubat 2012 Pazartesi

Çekmeköy 60K UTMB Puan Yarışı Oldu

Bugün itibari ile 6 Mayıs 2012 günü düzenlenecek Çekmeköy 60K Ultramaratonu resmi bir UTMB (Ultra-Trail du Mont-Blanc) puan yarışı olarak tescillendi. Bildiğiniz gibi her sene Ağustos ayının sonunda Mont Blanc dağında düzenlenen ve tüm dünyadan yaklaşık 5500 ultramaratoncuyu biraraya getiren yarışlara başvurabilmek için önce UTMB organizasyonunun onay verdiği dünyadaki diğer yarışlardan yeterli puanları toplamak gerekiyor. UTMB yarışları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu yıl TDS parkurunu tamamlayan 5 Türk'ten ikisi olan Caner ve Emre'nin yarış raporlarını okuyabilir ve çektikleri belgeseli izleyebilirsiniz


2012 yarışı için kayıtlar kapandı ve 2013 UTMB yarışlarına başvuruda bulunabilmek için gerekli puanlar şu şekilde açıklandı:
  • CCC: 98K +5600m (2 puan)
  • TDS: 110K +7100m (2 puan)
  • UTMB: 166K +9400m (7 puan) 



Bu yılki Çekmeköy 60K parkurunu zaman limiti içinde tamamlayan tüm yarışmacılar bu yarışlar için 1 puan kazanmış olacaklar.  Peki bu aşamaya nasıl gelindi ve bu ne anlam ifade ediyor, onu da kısaca özetlemeye çalışayım. 


Hatırlayacağınız gibi 11 Eylül 2011'de Çekmeköy'de Sigma Glass 50K Ultramaratonu Bakiye Duran, Bahadır İşseven ve Faruk Kar önderliğinde son derece başarılı bir organizasyonla düzenlenmişti. Bu yarış aynı zamanda Türkiye'de düzenlenen ilk tek günlük ultramaraton yarışı olma ünvanını kazanmıştı. Hemen yarış akşamı yazdığım yarış raporunun sonunda bu parkurun dünyada UTMB'ye puan veren yarışlardan bir eksiği olmadığını sadece yeterli kritere ulaşmak için yarışı biraz daha uzatmak veya yükseklik değişimini biraz daha arttırmak gerektiğini söylemiştim.

Yeterli kriter neydi? UTMB organizasyonu tek günlük ultramaratonların zorluk derecesini belirlemek için şöyle bir formül kullanıyor: Yarışın km cinsinden uzunluğu + metre cinsinden pozitif yükseklik değişimi /100.

Örneğin 50k uzunluğunda ve 500 metre tırmanış içeren bir ultramaraton 50 + 500 /100 formulünden 55 puanlık bir zorluk derecesine sahip olmuş oluyor. 

Zorluk derecesi 65'ten az olan yarışlar değerlendirmeye alınmıyor. 
  • 65-89 arası 1 puan
  • 90-129 arası 2 puan
  • 130-179 arası 3 puan
  • 179 ve üzeri 4 puan
olarak değerlendiriliyor. Bunların dışında yarışın özelliğine göre zemin, hava şartları vs. gibi yan kriterler de duruma göre etki edebiliyor. Geçen sene Çekmeköy 50K yarışında 1200m tırmanış olduğu için toplamda 62 puanla (50+1200/100) 1 puanı ucu ucuna kaçırmış oluyordu.


Aradan geçen aylarda bu konuyu konuştuk ve bu sene biri 45K biri 60K uzunluğunda iki yarış yapılmasına karar verildi. 60K yarışındaki pozitif yükseklik değişimi 1400-1500m olarak planlandı.  Bu sayede Çekmeköy yarışının UTMB için resmi puan yarışı olmasının önünde sadece tek bir engel kaldı, o da UTMB organizasyonunun bunu tescil etmesi. 

Bakiye Duran, Bahadır İşseven ve Faruk Kar'dan onay alıp Ocak başında UTMB'ye resmi başvuruda bulundum. Hem 2011'de yapılan hem de 2012'de düzenlenecek yarışların bilgilerini, yükseklik profillerini, gps datalarını, resmi sonuçlarını, organizasyonu düzenleyenlerin dayanıklılık sporlarındaki geçmiş tecrübelerini, yarış fotoğraflarını ve çektiğim parkur videosunu başvuruya ekledim. 

Ocak ayı 2012 UTMB yarışları için başvuru ve kura çekimi tarihi olduğu için değerlendirme ve incelemeleri gecikti. Ancak bugün itibariyle 60K yarışının 2013 UTMB yarışlarına 1 puan vermesinin onaylandığını bidiren Nicolas LAGRANGE imzalı resmi email bana ulaştı. 



Önümüzdeki yıllarda UTMB yarışlarına katılmayı düşünseniz de düşünmeseniz de bu birkaç açıdan bence çok önemli bir gelişme. Daha önce ülkemizde DASK ve etaplı yarışlar olan Likya Yolu ve Kapadokya, UTMB için puan veriyordu fakat tek günlük bir ultramaraton olarak bu bir ilk oldu. Eğer 2013'ten itibaren UTMB yarışlarına katılmak istiyorsanız bu yarış ile diğer alternatiflere göre zaman, lojistik ve ekonomik anlamda daha "kolay" şekilde puan toplamaya başlayabilirsiniz.

UTMB yarışlarına katılmayı düşünmeyenler için de bence önemli çünkü bunun anlamı yarış parkurunun zorluk derecesinin ve yarıştaki organizasyon kalitesinin dünyadaki 1 puanlık ultramaratonların standartlarından hiçbir eksiği olmadığının tescillenmesi anlamına geliyor. Herşeyin ötesinde bu gelişme organizatörleri cesaretlendirecek, sponsorların ilgisini arttıracak ve sonuçta Türkiye'deki tüm koşu camiası için pozitif bir değer yaratacaktır. 

Bu vesile ile bu yarışı organize etmek için büyük emek ve efor harcayan başta Bakiye Duran, Bahadır İşseven ve Faruk Kar olmak üzere emeği geçenler teşekkür etmemiz gerek. Biraz işin içinde olan biri olarak parkur planlaması, işaretlemesi, istasyonları, güvenliği, gerekli izinlerin alınması vs. derken bu yarışta herşeyin kusursuz olması için ne kadar uğraştıklarını iyi biliyorum. Ayrıca yarışa tüm destek verenlere, sponsorlara, gönüllü olarak çalışanlara ve tabii yarışı koşanlara da (kimse koşmazsa yarış olmaz!) ayrı bir teşekkür.  

İnanıyorum ki çok yakında bir güzel haber de İznik Ultra için gelecek. Parkuru gören ve organizasyon ekibinin ne kadar ciddi ve özenli çalıştığını bilen biri olarak, bence İznik Ultramaratonu'nun da dünyadaki örneklerinden hiçbir eksiği olmadığı gibi birçok yönden fazlası olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder